"Menünüz" isimli yazıyı okumadan bu yazıyı okumayınız. Ve bu yazıyı okuduktan sonra dershaneniz açıldığında mutlaka tekrar okuyun ve uygulayın.

Evet arkadaşlar şimdi Çorba'ya geldik. Çorbadaki altın kural YTS yani: Yararlan, Tüket, Sömür!

Yavaş yavaş dershaneleriniz açılmaya başladı. Dershane açıldığı gün çorba başlamıştır demek.

Çorbanın avantajları:
-Oldukça hafif bir ders yükü
-Hafif ders yüküne rağmen derslerin verimli geçmesi
-Herkes hevesli olduğu için herkesin derse katılıp kimsenin dersleri baltalamaması
-İlk konuların kolay olması
-Bol zaman
-Fazla fazla ofis/soru sorma etütleri/birebirler
-Ve o birkaç aya sönömeye başlayacak ama şu an maksimumda olan motivasyonunuz :))

Evet arkadaşlar bu kadar avantajı olan bir dönemi kaçırmayın asla. Bu dönemde derslerde epey ilerleyebilirsiniz.

Yapmanız gerekenleri söylüyorum: 
-Yazın sözel kasın demiştim, şu an az biraz kasmış olmanız lazım. Yapamadığınız soruları ofislerde sorun. Şu an sosyal ofisleri bomboştur çünkü eşit ağırlıkçılar ve sosyalciler sayısalcılar kadar hevesli olamıyor. (Kusura bakmayın ama bu gerçek, doktor olup hayat kurtarıcam diye hayal etmek var bankacı olup milleti soyacam diye hayal etmek var :D) Alanınız hangisi olursa olsun bu avantajı iyi değerlendirin, hala sözel çalışmıyorsanız şimdi başlayın. Coğrafyadan anlamadığınız konular varsa gidin coğrafyacıya direkt anlattırın adam da boş boş takılmasın.
-Matematik ofisi ise nispeten dolu olur. Yani mata yumulmak da pek akıl kârı değil, ben hiç mat ofislerine uğramazdım hep randevuyla hallederdim işi. Siz de öyle yapabilirsiniz. Hangi ofis boş oluyorsa ona gidin, o derse ağırlık verin yani. Amaç fırsatçılık.
-Erken uyuyun, zamanında kalkın. Dersleri iyi dinleyin.
-Ödevlerinizi günü gününe yapın. 
Eğer Çorba'da bunu başaramıyorsunuz okul zamanı halinizi Allah bilir.
-Ödevleri biriktirirsiniz %50 o ödevler kalır. Okul zamanı ise bu oran %80.
-Hangisi boşsa gidin dedim ama Fizik gibi "Yapamıyorum yaa." dediğiniz varsa ona da ağırlık verebilirsiniz. 
-Sayısal derslerde (sayısallar için yazıyorum tabiiki de) öncelik dershaneyle paralel gitmek artık. YGS'miş LYS'miş farketmez. Sakın dershaneyle ayrı telden çalmayın.
-Dershanenin işlediği derslere çalıştıktan sonra kendi planınıza göre çalışabilirsiniz ama. Ve mümkünse bu çalışma 12.sınıf olsun. YGS çalışmanız anlamsız, dershane işliyor zaten. 11.Sınıf LYS konuları kolay. 10.sınıfı da dershane işleyecek YGS'den önce. Ama 12.sınıf okulda sizi rahat ettirir. Bunu mezunlar için söylemiyorum tabiiki de.
-Soru Sorma-Çözme Sanatı isimli yazımdakileri uygulamayı unutmayın sakın.
-Bu yolda vermeniz gereken ödünleri yavaş yavaş vermeye başlamanın vakti geldi..
-Okullar açılana kadar YTS kuralını unutmayın.
-Ve her şeyden önemlisi, bu yola artık girdiğinizi, geri dönüş olmadığını, çok sıkıntılı anlar yaşayacak olsanız da başarılı olduğunuzda duyacağınız o rahatlamayı, meslek edindiğiniz "Oh be! İyi ki okumuşum.." diyeceğinizi unutmayın sakın.

Not: Muhtemelen bazı arkadaşlar hala ayrıntılı ders programı arama derdince olacaklar. Onların açlığını gidereyim:

Öncelikle Plan nasıl yapılır? isimli yazıyı bir daha gözden geçirin veya okumadıysanız okuyun çünkü asıl bilgiler orada. Burada o yazının devamını yazıyormuş gibi yazıp örnek program vereceğim.

Sabah dershanemizde dersleri işliyoruz. Eve geldiğimizde hiç ara vermeden hatta çok aç değilsek yemek bile yemeden derse oturup dershanede öğrendiklerimiz konuları bir daha kendi kendimize işliyor (bakın tekrar demiyorum direk işliyoruz) ve kitabımızdaki testleri bitiyoruz. Konuyu bitirmemişsek testlerin sadece işlediğimiz bölümünü bitirmeli veya en azından geldiğimiz yere kadar konuyu işlemeliyiz.
Daha önce biyoloji ve fiziğe dershane öncesi hazırlık yapmanın çok yararı olduğunu söylemiştim bunu göz önüne alarak yarın işleyeceğimiz fizik ve biyoloji konusunu öğrenip bugünden hazırlığımızı yapıyoruz.
Gece ise 12.sınıf + sözel çalışmalarımıza devam ediyoruz. Eğer sözelde geriyseniz sözel ağırlıklı çalışın, sözel okula sarkmamalı.
Haftasonları ise yine tekrar. Haftaiçinde de kısa bir göz gezdirme şeklinde tekrarlar yapılabilir.

Not: Tekrar yapmak iyidir, ama tekrarınız her dersten "işlenenleri göz gezdirmek." şeklinde olmamalı. Fizik, biyoloji ve geometri tekrarları daha ciddi olmalı mesela. Biyolojiden yazarak çalışarak tekrar yapmalı, fizik ve geometriden yeni çözümlü örneklere bakıp (internetten arayabilirsiniz) testler çözmelisiniz. Genelde öğrencilerin bu dersleri vasat olduğundan bunları yazdım Matematiğiniz kötüyse matematik de çalışabilirsiniz tabii. Ama açıkçası Mat-1 o kadar zor değil.

Pazartesi
Sabah: 
Dershane dersleri.
Ebob Ekok
Üçgende Alan
Organeller
Çözeltiler
Moment-Denge

Öğlen
Ebob Ekok konusunun örnekleri gözden geçirilmeli, dershanede çözülen örnekler ayrı bir kağıda tekrar çözülmeli, soruların mantığı iyice anlaşılmalı akabinda soru bankasındaki testler bitirilmeli.

Üçgende Alan formülleri bir köşeye yazılıp iyi bellenilmeli, mümkünse formüllerin mantığı anlaşılmaya çalışılmalı. Örneğin ,çok basit ve gereksiz bir örnek olacak ama, niye kenarı 3 birim olan karenin alanı 9 birim? Çünkü 3 satır birim var ve her satırda 3 tane birim var. Neyse siz mesajı aldınız.
Mantığını kuramıyorsanız ispat da yapabilirsiniz. Hem ispat yaparsanız sınavda formülü unutursanız kendiniz de çıkarabilirsiniz. Örneğin eşkenar üçgenin akareköküçbölüdört şeklinde tekerlemeye varan formülü ezberlerken bir kenarına a deyip yükseklik çekip 30 60 90 üçgeninden yararlanabilirsiniz.

Organeller konusunu işleyip, işlerken konu anlatımlı kitabınızdan not defterinize *cümleyi oku-beyin süzgecinden geçir-kısaca not al* şeklinde notlar alın. Sonra dershanede işlerken aldığınız notları gözden geçirin. Bu beyin süzgecini bir yazıda ayrıntılı inceledim bilmiyorum nerede, bütün yazılarımı okumanızı öneririm, bu kadar karışık ve ciddi bir işi kuş türlerini sınıflandırır gibi sınıflandıramam ne de olsa.

Moment-Denge'de konu anlatımına çalışılmalı, denge şartı iyice bilinmeli, dengedeki cisimler kafada canlandırılmalı eğer canlandırılamıyorsa internetten görsel bulunarak canlandırılmalı, konu anlatım sitelerinden videosu izlenmeli. Çünkü bu konu mantığı anlaşılmadan bir hiç, tüm diğer fizik konuları gibi.
Testleri çözülmeli.

Çözeltiler konusu basit bir konu, biyolojiye benzer bir çalışma yapıp testlerini çözün.

Bu size çok uzun gelebilir ama zaten bir konu bir günde bitmeyeceği için hepsinin test çözümü çakışmayacak. Çakışırsa da eğin kafayı çözün üniversite kolay kazanılmıyor.

Akşam
Akşama sarkan ama öğlen yapmanız gereken çalışmalar varsa önce onlar bitirilmeli.
Öbür gün işlenecek biyoloji ve fizik konusuna hazırlık yapılmalı. 
Açın hemen test çözün demiyorum, fizik için videoyu izleyin, biyoloji için konuyu anlayarak 2 kez okuyun kafi. Eğer zamanınız varsa biyolojiyi notlar alarak çalışın ama.
Sözel ve 12.sınıf çalışmaları yapılmalı.
2 Paragraf Testi Çözülmeli
azimliyazar.blogspot.com adresi gözden geçirilmeli :))

Salı
Gene aynı rutin arkadaşlar, sadece önceki günü tekrar etmek amaçlı dershanede aldığınız notlara, fasiküllere, föylere bir göz gezdirebilirsiniz. 2 Paragraf testini unutmayın.

HAFTASONU
Haftasonunda bir günü veya duruma göre iki günü tekrara ayıracağız arkadaşlar. Tekrarda öyle önceki gün tekrarında bahsettiğim gibi notlara göz gezdirme değil, bildiğin konuyu işleyip test çözeceksiniz. Ama gene öğlendeki kadar ağır bir işleme olmayacak.

Tekrar önemli, tekrar işine şimdiden alışın, okul zamanı aklınıza tekrar yapmak gelmeyebilir çünkü.

Günde 2 paragraf testi çözüyorsunuz değil mi?



Bu plan okul zamanı değişecek ama o ana yemek bu çorba arkadaşlar ikisini ayırt etmek gerek. Çorba ortalama 1 aylık kısa bir dönem olsa da boş vaktiniz bol olduğu için okul zamanındaki 2 aya denk geliyor neredeyse.
Afiyet olsun.